Εφημερίδα Η ΠΡΟΟΔΟΣ: Μια εκπαιδευτική εκδρομή οδήγησε στην ανακάλυψη ενός θαυμάσιου σπηλαίου στα «Ζεστά Νερά» Σιντικής

Όπως έχουμε γράψει προ μηνών, στα «Ζεστά Νερά» Σιντικής (περιοχή Σιδηροκάστρου), κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής, ο καθηγητής φυσικός Ελευθέριος Ελευθερι­άδης, ανακάλυψε με τους μαθητές του ένα θαυμάσιο σπήλαιο.

 

Ήταν μία εκδρομή, στα πλαίσια του μαθήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα “Γνωρίζω τον τόπο μου και προτείνω” Έτσι συνάντησαν τον καταρράκτη στην είσοδο του σπηλαίου, το εσωτερικό του οποίου διασχίζει ένας μικρός ποταμός. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι το σπήλαιο κατατάσσεται στην κατηγορία των πρωτογενών σπηλαίων, με μεγάλο επι­στημονικό ενδιαφέρον και με πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο

 

Ρωτήσαμε τον κ. Ελευθεριάδη εάν έχει τίποτε άλλο να μας γνωρίσει σχετικά με σπή­λαια της περιοχής Σιδηροκάστρου και μας απάντησε: «Υπάρχουν μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες ομορφιές που παραμένουν κρυφές. Αυτές δεν ανακαλύπτονται με έναν περίπατο. Προτείνω να εξερευνήσουν επιστήμονες – γεωλόγοι την περιοχή από το Μαύρο Βράχο έως το Δόντι Πολυβρύσου (Τσατάλ-Γαέ). Δύο ή τρεις γεωτρήσεις εάν γίνουν σε σημεία που θα τους υποδείξω, πι­στεύω ότι θα αποκαλύψουν ένα φανταστικό σπήλαιο ανεκτίμητης αξίας. Είμαι ο πρώτος που μιλάω για την αξία αυτής της περιοχής, με μεγάλη αισιοδοξία. Στο μέρος αυτό πρέ­πει να ανταμώνουν οι μύθοι όλων των σπηλαίων Για χρόνια εργάζονται νεράιδες και σειρήνες. Οι πρώτες έχουν την ευθύνη της διακό­σμησης, ενώ οι δεύτερες τραγουδώντας ασταμάτητα μαγεύουν τις νεράιδες οι οποίες τα φτιάχνουν ολοένα και πιο όμορφα.

 

Αυτό το μαγευτικό τραγούδι το ακούμε και εμείς σήμερα. Ανταμώνει με τη βοή του νερού που διασχίζει τις όμορφες υπόγειες στοές.

 

Αυτό το νερό το βλέπουμε και το ακούμε καθώς βγαίνει από τη βάση του Μαύρου Βράχου, όπου άλλοτε υπήρχαν και αλευρόμυλοι. Τώρα η μεγαλύτερη προσφορά του θα ήταν να αποκαλύψει το σπήλαιο»

 

Από την εφημερίδα «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
6 Ιανουαρίου 2002

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *