Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σπήλαιο σπάνιας ομορφιάς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών είναι από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως στα σπλάχνα του Νομού αποκαλύφτηκε ένα ακόμη και όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες είναι εξίσου σημαντικό και πανέμορφο.

 

Πρόκειται για το σπήλαιο «Ζεστά Νερά» κοντά στο Σιδηρόκαστρο το οποίο ανακαλύφτηκε πέρσι, ενώ ο Σιδηροκαστρινός καθηγητής Ελευθέριος Ελευθεριάδης συνεχίζει τις εξερευνήσεις του, καλώντας συνεχώς καθηγητές και ειδικούς σπηλαιολόγους και προ­σπαθώντας κάποτε όλα αυτά να αξιοποιηθούν

 

Αναφορά στο σπήλαιο «Ζεστά Νερά» έκανε στο πανελλήνιο περιοδικό «GREEK DIVER.» ο σπηλαιοεξερευνητής και φωτογράφος Γεώργιος Αβαγιανος, καλεσμένος από τον κ. Ελευθεριάδη στο Σιδηρόκαστρο. Γράφει σχετικά ο κ. Α­βαγιανος «…προχωρή­σαμε στην πρώτη αί­θουσα, η οποία αρχικά έχει τις ίδιες διαστά­σεις με την είσοδο αλ­λά μετά 20 μ. στε­νεύει και η οροφή χα­μηλώνει. Κοιτώντας πί­σω το θέαμα της εισό­δου, με τον καταρρά­κτη κόντρα στο φως της ημέρας, ήταν υπέροχο. Κάτι παρόμοιο είχα δει μόνον στην είσοδο μιας σπηλιάς στην Ταϊλάνδη. Εκεί βέβαια είχε αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή και συγκέ­ντρωνε επισκέπτες.

 

…Η αίθουσα στολίζεται από όμορφα σταλακτικά παραπετάσματα με καστανό χρώμα Αρκετές νυχτερίδες ζουν εδώ και τις βλέπουν κρεμασμένες από την οροφή ή να φτερουγίζουν τριγύρω πανικοβλημένες από την παρουσία μας»

 

Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης δεν σταματά να εξερευνά την περιοχή. Είκοσι μέτρα παράλληλα του σπηλαίου των «Ζεστών Νερών», σε υπερυψωμένη θέση, βρίσκεται το δεύτερο σπήλαιο «Ζεστών Νερών», που κατά την άποψη του κ. Ελευθεριάδη είναι δημιούργημα του νερού που πηγάζει από τον Μαύρο Βράχο.

 

Στις αρχές της χρονιάς 2002, τέλη Φεβρουαρίου, ένα τρίτο σπήλαιο, οι «Καταρράκτες», εξερευνάται από τον κ. Ελευθεριάδη και τους συνεργάτες του. Βρίσκεται 500 μ. βορειότερα αυτών των «Ζεστών Νερών» και έχει προς το παρόν δύο θαλάμους εξακοσίων και διακοσίων τετραγωνικών μέτρων αντιστοίχως με πλούσιο σταλακτικό υλικό. Σχετικές εκθέσεις για όλα αυτά έχουν σταλεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ­σαλονίκης.

 

Στέλιος Μπονφίδης, Δημοσιογράφος
23 Νοεμβρίου 2002

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *