Εξόρμηση της Ε.Σ.Ε Θεσσαλονίκης στα σπηλαιά μας

Εκδηλώσεις Τα νέα μας

Εξόρμηση της Ε.Σ.Ε Θεσσαλονίκης στα σπηλαιά μας

Ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» φιλοξένησε στο Σιδηρόκαστρο 39 σπηλαιολόγους της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, του Τοπικού τμήματος Βόρειας Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Ε. Σ. Ε.).

Διανυκτέρευσαν στην Μαθητική Εστία Σιδηροκάστρου το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου. Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί Θερμά την Προϊσταμένη της Μαθητικής Εστίας κ. Ευλαμπία Λουκά για τις διευκολύνσεις και την αγάπη με την οποία τους περιέβαλε.

Μέλη του Συλλόγου μας τους συνόδεψαν πρώτα στο σπήλαιο του Λατομείου του Μαύρου Βράχου. Γνώρισαν το μοναδικό σε μέγεθος στην Ελλάδα σπήλαιο της κατηγορίας των πρωτογενών σπηλαίων.

Έμειναν κατάπληκτοι για το πώς μπορέσαμε να βγάλουμε πάνω από 100 τόνους λατομικό υλικό από αυτό το σπήλαιο.

Ομάδα έμπειρων σπηλαιολόγων της Ε.Σ.Ε ανέλαβε να εκπαιδεύσει τους υπόλοιπους στην καταρρίχηση, για να γνωρίσουν τους δύο πρώτους θαλάμους του σπηλαίου και το σπάνιο σταλακτιτικό διάκοσμο Η εκπαίδευση αυτή συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ.

Ενώ ο Σύλλογός μας τους προσέφερε παραδοσιακές πίτες και δροσερό νερό, ο Πρόεδρος τους Λαζαρίδης Γεώργιος διπλωματούχος Γεωλόγος, που είναι επιστημονικός συνεργάτης και μέλος του Συλλόγου μας, τους ενημέρωνε για τη μεγάλη επιστημονική αξία του σπηλαίου.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή και ώρα 10 π.μ. συγκεντρώθηκαν στο μονοπάτι που κατεβαίνει στη Βόρεια πρόσοψη του σπηλαίου Ζεστών Νερών. Απολαμβάνοντας το άπειρο κάλος του φυσικού τοπίου, με τον Καταρράκτη να ρίχνει τα νερά του από ψηλά, δε δίστασαν να βουτήξουν στα κρύα νερά του Κρουσοβίτη ο ένας μετά τον άλλο ανυπομονώντας να γνωρίσουν και να θαυμάσουν την πλούσια σε σταλακτιτικό διάκοσμο διαδρομή των 135 μ. του σπηλαίου. Ενώ τους παρακαλούσαμε να αναβάλουν το πρόγραμμα της διάβασης του σπηλαίου, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της μεγάλης ποσότητας του νερού του ποταμού, δεν τα καταφέραμε. Ο νεανικός τους ενθουσιασμός δεν τους άφησε να αλλάξουν το πρόγραμμά τους.

Μετά την διάβαση του σπηλαίου αφού άλλαξαν τις βρεγμένες στολές ακολούθησαν το πρόγραμμα της ξενάγησης που έγινε μπροστά στις κλειστές σιδηρόφρακτες πόρτες του «Ιερού του Απόλλωνα και Πάνα» και στη συνέχεια στο σπήλαιο των Τεχνιτών Καταρρακτών (Φράγμα). Εκεί αντίκρισαν τη μεγάλη βραχοσκεπή, κάτω από την οποία βρέθηκαν πολλά νεολιθικά ευρήματα πεντέμισι χιλιάδων χρόνων. Η ξενάγηση έγινε από τον Ελευθεριάδη Ελευθέριο Πρόεδρο του Συλλόγου Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» και κατευχαριστημένοι έφυγαν ενθουσιασμένοι.

Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Back To Top