Ο σύλλογος

Μαύρος Βράχος

Τον Ιούνιο του 2003 ιδρύεται στο Σιδηρόκαστρο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την επωνυμία “Φίλοι Σπηλαιολογίας & Περιβάλλοντος Σιντικής ο Μαύρος Βράχος” με έδρα την πόλη του Σιδηροκάστρου.

 

Σκοπός του σωματείου είναι ο εντοπισμός και η εξερεύνηση των σπηλαίων της περιοχής Σιντικής. Η όσο το δυνατό γρηγορότερη αξιοποίηση των σπηλαίων που αποκαλύπτονται, σε συνδυασμό με το εξαίρετο φυσικό κάλος που διαθέτει η περιοχή μας, με την προβολή τους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη και στη συνέχεια στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής Σιντικής. 

 

Στις δραστηριότητες του σωματείου εντάσσεται η προσπάθεια να επιτευχθεί η ενεργοποίηση όλων των φορέων (Δήμος – Νομαρχία –  Πανεπιστήμια – Σπηλαιολογικές Εταιρίες – Υπουργείο Πολιτισμού) ώστε να πραγματοποιηθεί ο στόχος του Σωματείου συντομότερα. Παράλληλα ο Σύλλογος “Φίλων Σπηλαιολογίας & Περιβάλλοντος Σιντικής ο Μαύρος Βράχος” έχει εκπαιδευτική δραστηριότητα. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει την αγάπη και το σεβασμό για το φυσικό πλούτο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του συλλόγου, που έχουν ως θέμα τη φύση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, είναι υπό την αιγίδα της UNESCO.

 

Μέχρι σήμερα καταφέραμε να εξερευνήσουμε 18 σπήλαια που ανήκουν στο Δήμο Σιντικής. Τα ονόματα και τα στίγματά τους  αποστείλαμε στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας.

 

Στις δραστηριότητες του σωματείου εντάσσεται η προσπάθεια να επιτευχθεί η ενεργοποίηση όλων των φορέων (Δήμος – Νομαρχία –  Πανεπιστήμια – Σπηλαιολογικές Εταιρίες – Υπουργείο Πολιτισμού) ώστε να πραγματοποιηθεί ο στόχος του Σωματείου συντομότερα. Παράλληλα ο Σύλλογος ‘Φίλων Σπηλαιολογίας & Περιβάλλοντος Σιντικής ο Μαύρος Βράχος’ έχει εκπαιδευτική δραστηριότητα. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει την αγάπη και το σεβασμό για το φυσικό πλούτο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του συλλόγου, που έχουν ως θέμα τη φύση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, είναι υπό την αιγίδα της UNESCO.

1o Σπήλαιο Ζεστών Νερών
2ο Σπήλαιο Ζεστών Νερών
Σπήλαιο: Καταρράκτες
Βάραθρο: Λατομείου Μαύρου Βράχου
Σπήλαιο: Πνιγμένο
Εμφανίζεται με βραχοσκεπή πάνω από το στόμιό του, όπως και το σπήλαιο “Καταρράκτες” που είναι απέναντι του. στην αριστερή πλευρά της κοίτης του Κρουσοβίτη. Είναι κλεισμένο με λάσπες, από υλικό που κατεβάζει το ποτάμι και σπρώχνεται προς το σπήλαιο.
Σπήλαιο: Νυχτερίδων
Βρίσκεται έναντι του σπηλαίου “Καταρράκτες” σε υπερυψωμένη θέση.
Σπήλαιο: Ρωγμές
Βρίσκεται στην κορυφογραμμή των βράχων του σπηλαίου Καταρράκτες. Από τις ρωγμές του αναβλύζει ζεστός αέρας
Σπήλαιο: Φιλί λιονταριών
Σπήλαιο: Καλόγερου Μαύρου Βράχουκορντεόν
Βάραθρο: Λαγωνίου
Σπήλαιο: Κρυονερίου Φαιάς Πέτρας
Βάραθρο: Καναρά Φαιάς Πέτρας
Σπήλαιο Καπνόφυτου

Βρίσκεται δίπλα στη βραχοσκεπή Ανδρέα
Βάραθρο: Ολούκ Ντερέ
Βρίσκεται στη Χαράδρα λουκιών στο Καπνόφυτο
Βάραθρο: Πλόσκα
Βρίσκεται στο Αχλαδοχώρι
Βάραθρο: Ανατολικής πλευράς Αγίου Κωνσταντίνου
Βρίσκεται στο ΆγκΙστρο
Βάραθρο: Ορυχείο Μετάλλου Αγκίστρου
Σπήλαιο: Ορυχείο Προφήτη Ηλία Αγκίστρου