Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας

Το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας (έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου κατά την τελευταία φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου). Στεγάζεται στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ, μετά την παραχώρησή τους απ’ τον Οργανισμό. Πρωτοποριακή – εξαρχής – η ιδέα του δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το έργο ξεκίνησε με ενέργειες της πρώην Κοινότητας Βυρώνειας και του τότε προέδρου της Ηλία Τσακιρίδη, του ΟΣΕ, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών και άλλων φορέων, ενώ ολοκληρώθηκε με ενέργειες του διευρυμένου Δήμου Πετριτσίου. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την πρώην Κοινότητα Βυρώνειας, από Κοινοτικούς πόρους (LEADER II) και τον Δήμο Πετριτσίου, στην τελευταία φάση. Σήμερα το Ενυδρείο, διαχειρίζεται από την Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Πετριτσίου (Δ.Ε.Τ.Α.Π.).

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1998. Ήταν ιδέα του τότε προέδρου της Κοινότητας Ηλία Τσακιρίδη, που είχε στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου, το οποίο θα περιλάμβανε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Δασοβοτανικό Κήπο και κατά τρίτον το Ενυδρείο. Το Ενυδρείο προχώρησε επειδή βοήθησαν πολλοί φορείς σε πρώτη φάση και σε δεύτερη ο διευρυμένος Δήμος Πετριτσίου, που έχει αναλάβει όλα τα έξοδα. Ξεκίνησε το 1998 αλλά δε λειτούργησε για 3 χρόνια περίπου λόγω της διάλυσης των Κοινοτήτων και μέχρι τότε απλά συντηρούνταν λίγα είδη. Αργότερα υπήρξε κάποιο προσωπικό από το Δήμο Πετριτσίου και ξεκίνησαν κάποιες εργασίες και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Ό,τι έχει γίνει από το 2001 μέχρι σήμερα είναι με έξοδα του Δήμου Πετριτσίου. Υπάρχει στόχος για επέκταση του Ενυδρείου στις δίπλα αίθουσες που θα φιλοξενούμε τα είδη των ερπετών και τα είδη των αμφιβίων και να υπάρχουν ενδεικτικά κάποια είδη απ’ όλο τον κόσμο.

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης και του ευρύτερου οικοσυστήματος του ποταμού Στρυμόνα. Ακόμη να ενημερωθεί για τα σημεία που μπορεί να επισκεφθεί στη λίμνη. Υπάρχει δυνατότητα προβολής video και σλάιτς και το τελευταίο διάστημα και προβολή ενός cd, το οποίο κάνει πολύ μεγάλη αναφορά στο κάθε διαμέρισμα του Δήμου, πολύ αναλυτικά όσον αφορά τη λίμνη και μεγάλη αναφορά στα είδη που υπάρχουν στο ενυδρείο.

Υπάρχουν 22 μεγάλα ενυδρεία τα οποία φιλοξενούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης. Από τα 30 είδη που έχουν καταγραφεί στο οικοσύστημά μας φιλοξενούνται τα 22. Αυτό έχει να κάνει με την εποχή. Το χειμώνα φτάνουμε μέχρι και 26 – 27 είδη.

Υπάρχουν και κάποια είδη αντιπροσωπευτικά από τα αμφίβια και ερπετά της περιοχής. Συγκεκριμένα 10 από τα 22 είδη φιδιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας και σ’ όλη την Ελλάδα και 5 είδη αμφιβίων από τα 10 της περιοχής. Φιλοξενούμε εδώ την οχιά της Μήλου, που είναι είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από συνθήκη της Ε.Ε., και είναι πολύ μεγαλύτερη σε μήκος από τα υπόλοιπα τρία είδη οχιάς στην Ελλάδα.. Έχουμε την κερασφόρο οχιά, που είναι της περιοχής μας αλλά συναντάται σ’ όλη την Ελλάδα, υπάρχει ο λαφιάτης του Ασκληπιού, ο έφυος που είναι είδος παρόμοιο με το λαφιάτη αλλά διαφέρει σε κάποια χαρακτηριστικά, το αγιόφιδο, ο σαπίτης. Το μωρόφιδο και το λιμνόφιδο είναι είδη που συναντούμε κυρίως δίπλα στη λίμνη και τρέφονται με ψαράκια και βατράχια. Τα υπόλοιπα είδη των φιδιών τρέφονται με ποντίκια και σαύρες, όπως και ο ελληνικός βόας. Τα είδη που υπάρχουν και δεν είναι της περιοχής μας είναι ο βόας ο σφυκτήρας, ο οποίος συναντάται στον Αμαζόνιο, στη Βραζιλία και το μέγεθός φτάνει τα 4,5 μέτρα. Έχουμε ένα από τα τρία είδη βάρανου στον κόσμο (της Σαχάρας) που φτάνει μέχρι το 1,20 – 1,30, το μικρότερο σε μήκος από τα άλλα δύο είδη. Επίσης έχουμε και το γκρι ινγκουάνα που είναι σαρκοφάγο και φυτοφάγο σε αντίθεση με το πράσινο ινγκουάνα που είναι μόνο φυτοφάγο, και το μήκος του φτάνει το 1,40 μ.

Το ενυδρείο της Βυρώνειας είναι το πρώτο ενυδρείο στην Ελλάδα με θέματα ψαριών του γλυκού νερού.

Back To Top