Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ
ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
Όλη η υπόθεση της ανακάλυψης σπηλαιοβαράθρου μεγάλης γεωλογικής αξίας ξεκίνησε από πληροφορίες που είχαμε, ότι κάποιος κτηνοτρόφος με όνομα Δημητριάδης Γαβριήλ γνώριζε στόμιο σπηλαίου στο Αχλαδοχώρι. Αυτές τις επιβεβαίωσε ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου κ. Ορφανόπουλος Αναστάσιος και αμέσως μετά προσφέρθηκε να μας το γνωρίσει.
Όταν για πρώτη φορά βρέθηκα με τον πρόεδρο πάνω από το στόμιο του σπηλαίου, στο μέρος που ονομάζεται Πλόσκα, η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη.


Ένα λεκανοπέδιο χωρίς διέξοδο των νερών του προς την κοιλάδα του Κρουσοβίτη που προσθέτει μεγάλη γεωλογική αξία στο σπηλαιοβάραθρο που ανακαλύψαμε.
Μετά τους συλλογισμούς μου αυτούς θυμήθηκα τα φοιτητικά μου χρόνια. Τριτοετής φοιτητής όταν ήμουν συνόδευα το καλοκαίρι του 1963 τον βοηθό καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σωτηριάδη Λάζαρο στη διατριβή του με θέμα: “Μορφολογικαί και μαρφογενετικαί έρευναι εις την κοιλάδα του Κρουσοβίτη παρά το Σιδηρόκαστρον Ανατολικής Μακεδονίας”. Στις 20 Ιουλίου 1963 ατένιζα με τον κ. Σωτηριάδη από τον λόφο του Αγίου Κωσταντίνου το λεκανοπέδιο του Αχλαδοχωρίου (Θυμούμαι καλά αυτήν την ημερομηνία επειδή γιόρταζε η εκκλησία του χωριού που ήταν του προφήτη Ηλία και είχαν πανηγύρι). Από τη θέση αυτή ο κ. Σωτηριάδης μου ενημέρωνε για τη δράση του αείμνηστου καθηγητή Πανεπιστημίου Δρ Γεωλόγου ΜΑΞΙΜΟΥ 1ΩΣΗΦ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗ για γεωτρήσεις που έκανε στην απέναντι πλευρά του λεκανοπεδίου στο έτος 1926.
Μου ανέφερε για τις μεγάλες ποσότητες αρτεσιανού νερού που πετάχτηκαν πολύ ψηλά. Αυτές οι γεωτρήσεις αναφέρονται στο βιβλίο του που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη 21 Μαΐου 1926 με τίτλο “ΓΕΩΦΥΣΙΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΙ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΜΟΣ Α ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ – ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑ”.
Σας αναφέρω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που εκτιμάτε η επιστημονική του αξία: “………..περί των νοτίων ακραίων όγκων του συγκροτήματος του Ορβίλου, Τσιγγελίου και της Βροντούς θα γίνει ιδιαιτέρως ανάλυσης εις το κεφάλαιον της υδρολογίας λόγω των σπουδαίων υδρολογικών συνθηκών που επαρουσίασεν εις την εκτέλεσιν των γεωτρήσεων”.
Βλέπετε έχουμε μπροστά μας ένα απόσπασμα που επιβεβαιώνει τις σημαντικές γεωτρήσεις που έκανε ο καθηγητής κ. Μαραβελάκης τον παλαιό εκείνο καιρό του 1926 για να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες στη ανατολική Μακεδονία.
Τα βουνά αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο περικλείουν το λεκανοπέδιο του Αχλαδοχωρίου.”


Παρουσιάζουμε τώρα μορφές γεωτρύπανων που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Μάξιμος Μαραβελάκης το 1926 στις έρευνές του στην ανατολική Μακεδονία στην οποία συγκαταλέγεται και η γραμμή Σιδηροκάστρου Αχλαδοχωρίου.


Εάν στο διάσημο γεωλόγο καθηγητή το 1926 ήταν γνωστό το σημερινό με γεωλογική αξία σπηλαιοβάραθρο, τότε θα ήμουνα βέβαιος ότι θα φτάναμε στα υπόγεια νερά του λεκανοπεδίου και ακλουθώντας τα σπήλαια που διατρέχουν, θα τερματίζαμε στο Άγκιστρο. Σας αναφέρω ακόμη ότι πλήθος σπηλαίων συνδέει τη γραμμή Αχλαδοχωρίου Αγκίστρου
Παρουσιάζουμε εικόνες από την κατακόρυφη διαδρομή έως 15 μ που φτάσαμε. Αισιοδοξούμε ότι θα γνωρίσουμε τη μεγάλη διαδρομή του καταλήγοντας στο υπόγειο νερό.




Ελπίζουμε στον εθελοντισμό του Συλλόγου και στη συμπαράσταση των τοπικών αρχών. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πολύ βάθος. Πρέπει να φτάσουμε στην υπόγεια στάθμη του νερού της κλειστής πεδιάδας του Αχλαδοχωρίου, μια πεδιάδα που δέχεται νερά από τα γύρω βουνά που την περιστοιχίζουν, με προώθηση σε βάθος, αφού δεν βρίσκουν διέξοδο προς την κοιλάδα του Κρουσοβίτη.

Αυτό το υπόγειο νερό που θα γνωρίσουμε, συγκεντρώνεται σε βάθος και ακολουθεί σπήλαιο με κατεύθυνση προς το Άγκιστρο. Προχωρεί πρώτα κάτω από τα βουνά που χωρίζουν τα δύο λεκανοπέδια του Αχλαδοχωρίου και Κρασοχωρίου Αγκίστρου. Συνεχίζει την υπόγεια διαδρομή του κάτω από το λεκανοπέδιο του Κρασοχωρίου και στη συνέχεια κάτω από πολυάριθμα σπηλαιοβάραθρα της νότιας πλευράς του λόφου Αγίου Κωνσταντίνου Αγκίστρου.
Μετά από αυτά φτάνει στους παλαιούς νερόμυλους Αγκίστρου, που είναι η σημερινή ταβέρνα με τις πέστροφες. Τα περισσότερα από αυτά τα σπηλαιοβάραθρα που αναφέρω είναι αρχαία ορυχεία.
Οι μελλοντικές μας έρευνες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και η στήριξη της πολιτείας, ελπίζουμε να μας οδηγήσουν στο στόχο μας.
Γνωρίζουμε ότι η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός. Ας επενδύσουμε λοιπόν σ’ αυτήν την βιομηχανία. Αξίζει να ενδιαφερθούμε για τις περιοχές Σιδηροκάστρου-Αχλαδοχωρίου – Άγκιστρου αξιοποιώντας τον υπόγειο θησαυρό που κρύβουν.


