Συνέντευξη Ελευθερίου Ελευθεριάδη στους “Ψιθύρους Σιντικής”

“Επιβάλλεται η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στο Δήμο Σιντικής”

1. Τα τελευταία χρόνια πετύχατε πολλά. Όλο και περισσότεροι πλέον μιλάνε  για τα σπήλαια Σιντικής. Είστε ικανοποιημένος;

Μετά την ανακάλυψη του σπηλαίου Λατομείου Μαύρου Βράχου που βυθίζεται σε νερό, είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Θα μπορούσαμε να ανταμώσουμε το υπόγειο ποτάμι που ακολουθεί σε βάθος το Σπήλαιο της Μεγάλης Διαδρομής, που ήταν και ο αρχικός μας στόχος.

 

2. Τι σας λένε οι συμπατριώτες σας για το έργο σας και όσα έχετε καταφέρει;

Κάποιοι με ονομάζουν γραφικό, οι περισσότεροι όμως  επαινούν την προσπάθεια που γίνεται με όραμα, που προσεγγίζει την πραγματικότητα φτάνοντας σε αποτελέσματα..

 

3. Υποστήριξη υπάρχει από τους φορείς;

Εννοείτε βέβαια τι περιμένει η περιοχή μας από τους φορείς.

Θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση με το άρθρο του Υφυπουργού κ. Μπόλαρη Μάρκου που δημοσιεύθηκε το 2004 στους Ψιθύρους Σιντικής και αναφέρει: «Η περιοχή περιμένει μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική έρευνα και αξιοποίηση των ευρημάτων στο Σιδηρόκαστρο για να προσθέσουν κρίσιμα στοιχεία στη γνώση μας για το ιστορικό παρελθόν και την εξέλιξη της περιοχής Σιδηροκάστρου ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, τα όποια ευρήματα να μην απομακρυνθούν από την περιοχή της εύρεσης τους, για λόγους επιστημονικούς,, αρτιότητας συσχέτισης και οικείωσης τους από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής Σιδηροκάστρου. Αναγκαία κρίνεται σήμερα η ολοκλήρωση των ανασκαφών και η αξιοποίηση των ευρημάτων καθώς και η οργανική ένταξή τους στην περιοχή Σιντικής.».

Σήμερα στον ευρύτερο Δήμο Σιντικής με πρόγραμμα του Καλλικράτη επιβάλλεται ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου. Σήμερα το κτήριο της στρατιωτικής Λέσχης, αλλά και τα κτήρια του στρατοπέδου Πυροβολικού, προσφέρονται για το σκοπό αυτό..

 

4. Με τη ζωντάνια σας και το πάθος σας, μου θυμίζετε τον έφηβο που θέλει συνεχώς να κάνει νέα πράγματα. Ποιος λοιπόν θα είναι ο επόμενος στόχος σας;  

Το φυσικό κάλλος της κοιλάδας του Κρουσοβίτη σε συνδυασμό με το σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας, επιβάλει να αγωνιστούμε για να φτάσουμε στο στόχο μας που είναι το σπήλαιο μεγάλου μήκους με υπόγειο ποτάμι, που το νερό του βγαίνει από τη βάση του Μαύρου Βράχου

 

5.  Δείχνετε ενδιαφέρον και για την αρχαιολογία. Υπάρχει αρχαιολογικός πλούτος στη Σιντική;

Όταν πιστεύουμε ότι στο Σιδηρόκαστρο τοποθετείται η μακεδονική πόλη Ηράκλεια Σιντική και ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μαύρου Βράχου που βρήκαμε, ήταν προάγγελοι άλλης αρχαίας πόλης, πως είναι δυνατόν να μη πιστεύουμε στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας;  

 

6. Υπάρχει ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων να στελεχώσουν το σύλλογό σας και να συνδράμουν στο έργο σας;.

Υπάρχει. Γι’ αυτό και τους εκπαιδεύσαμε στα Σεμινάρια Σπηλαιολογίας που έγιναν όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου 2011.

Θα ακολουθήσουν και νέα Σεμινάρια, αναβαθμισμένα  Β΄ βαθμού, που θα πραγματοποιηθούν  τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου 2012

 

7. Τι είναι για σας ο Μαύρος  Βράχος;

Στο Μαύρο Βράχο στηρίζω τη ζωή μου. Μου εμφανίζεται άλλοτε ως γίγαντας αρχαίος θεός και άλλοτε ως κοιμώμενη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά του. Περιμένουμε από τους φορείς περισσότερη ενθάρρυνση και στήριξη. Έχουμε ανάγκη να μας πιστέψουν, να σταθούν αρωγοί, για να μπορέσουμε  σύντομα να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

 

8. Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής θα λειτουργήσει κανονικά;  

Αυτό το Μουσείο φιλοξενεί έναν πλούτο  παλαιοντολογικών ευρημάτων 5 έως 7 εκατομμυρίων χρόνων που είναι τα σπανιότερα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2011, με τη συνεργασία Αυστριακών και Ελλήνων Παλαιοντολόγων των Πανεπιστημίων Βιέννης και Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στη Θερμοπηγή. Αρκετό Παλαιοντολογικό υλικό συγκεντρώθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου. Πρέπει να καθαριστούν τα ευρήματα αυτό το καλοκαίρι του 2012, όπως μου ανέφερε η επικεφαλής καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Τσουκαλά Ευαγγελία. Όμως  πρέπει να τους εξασφαλίσουμε στη διάρκεια της παραμονής τους στο Σιδηρόκαστρο διαμονή και διατροφή. Ελπίζω όταν όλα  τακτοποιηθούν καλά, τότε θα λειτουργήσει..    

 

9. Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας (βιογραφικό)

Το βιογραφικό μου υπάρχει στο SITE της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, που αναφέρεται στους Σερραίους συγγραφείς .

 

10. Ικανοποίηση για σας θα είναι…..

Να ανακαλύψουμε το μεγάλου μήκους σπήλαιο, πίσω από το Μαύρο Βράχο, που το διαρρέει μεγάλης διαδρομής υπόγειο ποτάμι. Θα είναι ένα σπήλαιο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, χαρισματικό για τον τόπο μας.  Αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν ας έχουν τα  ώτα ανοιχτά. Ας δείξουν ότι αγαπούν  τον τόπο τους και γενικότερα την πατρίδα τους την Ελλάδα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *